Hoe kan ik het beste een vacuümzak gebruiken? Dit zijn de tips van FerryGut.com!

Vacuümzakken zijn handige hulpmiddelen om ruimte te besparen, bijvoorbeeld in je koffer, kast of andere opbergruimte. Vacuümzakken of opbergzakken zijn een uitkomst als je kleding, beddengoed of zelfs matrassen wilt opslaan die je tijdelijk niet gebruikt. Je spullen worden zo op een compacte manier opgeslagen, wat ruimte overlaat voor andere spullen. Niet alleen zijn vacuümzakken dus een handig hulpmiddel voor het opbergen van goederen, maar ook voor het besparen van ruimte en het netjes wegwerken van je spullen. Je hoeft de kleding, beddengoed of matrassen niet weg te doen, maar kunt deze op een nette en opgeruimde manier opslaan. 

Maar hoe werken ze precies en hoe kan ik het beste een vacuümzak gebruiken? In dit artikel geven we je onze tips. We nemen je mee in de wondere wereld van vacuümzakken en vertellen je onder andere wat dit is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, welke verschillende vacuümzakken er zijn en hoe je de juiste vacuümzak vindt, gebruikt en besteld. 

12/10/2023
Share

Wat is een vacuümzak?

Eerst gaan we aan je uitleggen wat een vacuümzak is, hoe deze werkt, waar ze handig voor zijn en wat de voordelen zijn. Een vacuümzak is een zak die ontworpen is om lucht uit te zuigen, waardoor de inhoud gecomprimeerd wordt en er geen lucht meer in zit. Dit wordt vaak gebruikt om kleding, beddengoed, dekens, of andere textielwaren op te bergen, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen. Het proces van vacuümzuigen zorgt ervoor dat de spullen compacter worden, waardoor er meer ruimte ontstaat in kasten, koffers of opbergdozen.

In dit artikel focussen we ons op vacuümzakken voor kleding, beddengoed of andere textiel, maar een vacuümzak kan meerdere functies hebben. Denk aan het opslaan van voedsel, om het zo langer houdbaar te maken. Zo koop je in de supermarkt ook wel eens voedsel dat vacuüm is verpakt. We gaan nu verder met je meer te vertellen over vacuümzakken voor kleding, dekbedden, matrassen en andere textiel. 

Hoe werkt een vacuümzak?

De werking van een vacuümzak is vrij simpel. Zodra je er kleding, beddengoed of andere textiel in hebt opgeborgen, wordt de zak vacuüm gezogen. Dit betekent dat de lucht zo veel mogelijk uit de zak wordt gezogen of gerold. Hierdoor wordt de zak, met de kleding, dekens of andere textiel erin, samengeperst en krijgt het een kleiner en veel compacter formaat dan voordat de lucht eruit werd gezogen. Niet alleen bespaart dit ruimte, maar de producten in de zak worden zo ook goed beschermd. Er zijn meerdere soorten vacuümzakken, maar de werking is over het algemeen overal hetzelfde. 

Waar zijn vacuümzakken handig voor?

Wil je ruimte besparen, je seizoenskleding compact opbergen of zoek je een manier om een matras compacter te maken? Dan zit je met vacuümzakken goed. Deze zakken zijn namelijk handig voor het opbergen van textiel, op een ruimtebesparende manier. Producten met veel volume, denk aan dekbedden, beddengoed, winterkleding en fleecedekens zijn erg fijn in de koudere maanden, maar in de warmere maanden heb je deze simpelweg niet nodig. Met vacuümzakken berg je deze spullen netjes op, bescherm je ze tegen invloeden van buitenaf en bespaar je ook nog eens ruimte in de kast. Natuurlijk hoef je niet alleen winterkleding of dikkere dekens en beddengoed in vacuümzakken te stoppen. Ook andere seizoenskleding of textielwaar die je graag wilt opbergen en beschermen kun je in een vacuümzak opslaan. Niet alleen zijn deze zakken een handige manier om ruimte te besparen in je kast, maar ook om ruimte te besparen in je koffer. Als je op reis gaat en je wilt graag veel meenemen in een kleine koffer, dan kun je enorm veel ruimte besparen met oprolzakken, speciale vacuümzakken voor op reis. Ook tijdens verhuizen zijn vacuümzakken een ideaal hulpmiddel voor het opbergen en transporteren van je spullen.

Voordelen

Zoals je misschien al hebt begrepen, zitten er veel voordelen aan het gebruiken van vacuümzakken. We zetten ze nog even voor je op een rijtje:

 • Netjes opbergen: met een opbergzak kun je je spullen netjes opbergen. Ze worden niet zomaar in de kast gegooid, maar kunnen netjes worden opgeborgen of op elkaar gestapeld. 
 • Ruimtebesparing: met een vacuümzak bespaar je gemiddeld 50 tot wel 75% ruimte. Hierdoor houd je weer ruimte over voor andere dingen en past alles in je kast, koffer of verhuisdoos. 
 • Bescherming: een vacuümzak biedt daarnaast bescherming voor je textielwaar. Je kleding, beddengoed en andere textiel wordt beschermd tegen stof, vocht en insecten. Ze zitten veilig in de zakken en hier kan niks bijkomen. 
 • Multifunctioneel: vacuümzakken kunnen worden gebruikt voor meerdere doeleinden, dus ze zijn ook nog eens multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken voor het opbergen van spullen in je kast, maar ook voor het transporteren van producten tijdens het verhuizen of besparen van ruimte in je koffer voor een reis. 
 • Herbruikbaar: als je een goede vacuümzak in huis haalt, kun je deze nog lang hergebruiken.Ideaal voor de winterkleding die je elk jaar wilt opbergen of de reis die je elk jaar maakt. Niet alleen is een vacuümzak hierdoor een goede investering, je bent ook nog eens milieuvriendelijk bezig. 

Verschillende soorten vacuümzakken

Er bestaan verschillende soorten vacuümzakken, dus voordat we onze tips vertellen voor hoe je het beste een vacuümzak kan gebruiken, gaan we je meenemen langs diverse soorten vacuümzakken. We bespreken normale opbergzakken, maar ook oprolzakken en speciale matras vacuümzakken. 

Normale opbergzakken

Als eerste natuurlijk de normale opbergzakken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en voor verschillende doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld voor het opbergen van een paar truien, een kussen of zelfs iets groters zoals een dekbed. Normale opbergzakken hebben normaliter een ventiel. Deze normale opbergzakken kunnen vacuüm worden gezogen met behulp van een stofzuiger of handpomp. Met een stofzuiger ben je doorgaans sneller klaar met de lucht uit de zak krijgen, maar een handpomp doet het werk ook. Een handpomp is eventueel in combinatie met een opbergzak te bestellen. 

Vacuümzakken voor kleding

Normale opbergzakken worden meestal gebruikt als een vacuümzak voor kleding. Vacuümzakken voor kleding zijn erg handig als je je winter- of zomerkleding op wilt bergen of als je ruimte wilt besparen in je koffer. Wordt het weer warmer en heb je die dikke truien en sjaals niet meer nodig? Pak je opbergzak erbij, stop daar je winterkleding in, zuig de lucht eruit en voilà, je kunt de winterkleding makkelijk opbergen! 

Niet alleen zijn vacuümzakken voor kleding handig voor je winterse kleding, maar ook voor je zomerkleding, eigenlijk voor alle seizoenskleding. Is het seizoen voorbij, dan kun je dit makkelijk opbergen, zonder veel ruimte op te nemen in je kast. Komt het seizoen er dan weer aan, kun je de kleding makkelijk weer uit de zakken halen. Niet alleen is dit ruimtebesparend, maar je weet ook zeker dat je kleding goed beschermd wordt en weer precies uit de zak komt zoals je het hebt opgeruimd!

Vacuüm opbergzakken voor dekbedden

Zoals je bepaalde kledingstukken niet het hele jaar door draagt, zoals dikke truien en zomerse jurkjes, gebruik je ook niet het hele jaar hetzelfde dikke of dunne dekbed. Tijdens de warme maanden slaap je het liefst onder een dun dekbed en tijdens de koudere maanden is een lekker dik dekbed fijn om warm te blijven. Een dekbed neemt helaas veel ruimte op, maar met vacuüm opbergzakken voor dekbedden ben je van dit probleem af. 

Je stopt je winter- of zomerdekbed makkelijk in de vacuüm opbergzakken voor dekbedden, zuigt de lucht eruit en je hebt een compacte zak met je dekbed erin. Hierdoor kun je je dekbed makkelijk opbergen, maar weet je ook dat er geen vocht, stof of insecten bij kunnen komen. Als je het dekbed weer uitpakt, zal deze nog steeds net zo netjes zijn als toen je het had ingepakt. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over de staat van je dekbed en kunt deze meteen weer gebruiken! Dat is het handige van vacuüm opbergzakken voor dekbedden.

Oprolzakken

Naast normale opbergzakken met ventiel, bestaan er ook nog andere soorten vacuümzakken zoals de oprolzakken. Bij oprolzakken trek je de zak vacuüm door de zak op te rollen, gewoon met de hand. Oprolzakken zijn ideaal als je geen stofzuiger of handpomp hebt, maar je toch graag je spullen vacuüm op wilt bergen. Oprolzakken zijn gebruiksvriendelijk en snel en makkelijk te gebruiken, waardoor ze ook de perfecte vacuümzakken voor op reis zijn. 

Oprolzakken zijn handige vacuümzakken voor op reis. Je hebt hier namelijk geen stofzuiger of handpomp voor nodig, maar kunt deze gemakkelijk zelf oprollen met je handen. Heb je dus vacuümzakken voor op reis nodig, dan zijn oprolzakken wat je zoekt. In deze oprolzakken berg je makkelijk kleding op, maar je kunt er ook dekens of andere kampeerbenodigdheden in opbergen. Niet alleen kun je met deze oprolzakken je bagage makkelijk organiseren, je kunt je spullen ook compact opbergen in je koffer of auto. Daarnaast blijven je spullen ook weer goed beschermd, wat erg fijn is tijdens het reizen. Het stevige materiaal van oprolzakken, samen met de afdichting door het vacuümzuigen, zorgen ervoor dat je kleding of kampeerspullen veilig en beschermd blijft. Of je nu een kampeerder bent of graag veel meeneemt als je op reis gaat, oprolzakken zijn de ideale oplossing voor vacuümzakken voor op reis.

Matras vacuümzakken

Naast normale opbergzakken en oprolzakken willen we matras vacuümzakken bespreken. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit speciale vacuümzakken voor een matras. Met matras vacuümzakken kun je je matras tot wel 75% compacter maken. Dat is ideaal, want een matras kan erg veel ruimte opnemen. Dat is verleden tijd met een speciale vacuümzak voor een matras. Of je nu graag je matras ergens wilt opslaan, of deze mee wilt nemen op reis of naar kamperen, matras vacuümzakken zijn hier de perfecte oplossing voor. Zo heb je in plaats van een groot matras, een klein pakketje die makkelijk op te bergen en mee te nemen is. 

Niet alleen bespaar je ruimte door een matras op te slaan in een speciale vacuüm-opbergzak, maar je matras wordt ook nog eens beschermd voor invloeden van buitenaf. Dankzij de luchtdichte afdichting van een vacuümzak, wordt je matras optimaal beschermd tegen bijvoorbeeld vocht, ongewenste geuren en insecten. Goed om te weten: de meeste matras vacuümzakken werken met een ventiel, een stofzuiger of handpomp is handig om te hebben om de zak vacuüm te zuigen. 

Welke vacuümzak heb ik nodig

Nu je meer weet over de verschillende vacuümzakken, komt de volgende vraag: welke vacuümzak heb ik nodig en hoe kan ik het beste een vacuümzak gebruiken? Dat ligt er natuurlijk aan voor welk doeleinde je een vacuümzak nodig hebt:

 • Opbergen: zoek je een zak om spullen in op te bergen, waarmee je ruimte kunt besparen in je kast? Dan zijn de normale opbergzakken iets voor jou. Hierin kun je vrijwel alles kwijt, van kleding tot beddengoedZe zijn daarnaast in verschillende maten verkrijgbaar en makkelijk vacuüm te zuigen dankzij het ventiel. Je hebt alleen maar een stofzuiger of handpomp nodig.  
 • Verhuizen: ga je verhuizen en wil je je textielwaar netjes en beschermd overhuizen? Dan zijn de normale opbergzakken ook weer ideaal. Deze worden snel en makkelijk vacuüm gezogen en hier kan vrijwel alles in. Verhuis je een matras over? Ga dan voor speciale matras vacuümzakken. 
 • Reizen: als je gaat reizen, en je wilt zo veel mogelijk meenemen, dan raden we oprolzakken aan. Oprolzakken zijn de perfecte vacuümzakken voor op reis. Oprolzakken worden namelijk vacuüm getrokken dankzij het oprollen van de zak, je hebt hier dus geen stofzuiger of handpomp voor nodig. Dit is ideaal als je op reis bent, want dan heb je deze natuurlijk niet bij. 
 • Compacter maken: wil je graag specifiek textiel compacter maken, dat normaal erg veel ruimte opneemt, zoals dekbedden en matrassen? Dan kan het handig zijn om op zoek te gaan naar speciale vacuümzakken. Denk bijvoorbeeld aan vacuüm opbergzakken voor dekbedden of speciale matras vacuümzakken. 

Onze tips voor het gebruiken van een vacuümzak

Nu je bekend bent met de voordelen en verschillende types vacuümzakken en we je een paar tips hebben gegeven voor hoe je de beste uitzoekt, willen we je graag uitleggen hoe je ze daadwerkelijk gebruikt: 

 • Stap 1: de eerste stap is voorbereiding. Zorg dat het textielwaar, zoals kleding, dekbed of matras, goed schoon en droog is voordat je het in de zak plaatst. 
 • Stap 2: daarna kun je de zak gaan vullen. Vouw je kleding, dekbed of ander textielwaar netjes op en leg deze in de zak. Bij een matras is het handig om de matras vacuümzakken eerst over het matras te trekken. 
 • Stap 3: sluit daarna de zak volgens de instructies die je erbij hebt gekregen. Het is belangrijk dat de zak goed dicht zit, zodat er geen lucht meer ontsnapt. 
 • Stap 4: de belangrijkste stap, het vacuüm zuigen van de zak. Afhankelijk van welk type je hebt, moet je hier de lucht uit de zak verwijderen met een stofzuiger of handpomp of juist door de zak op te rollen. 
 • Stap 5: nu kun je je compacte vacuümzak netjes opbergen in je kast, koffer of waar je maar wilt. Dan zie je meteen hoeveel ruimte je hebt bespaard!

Vacuümzakken online bestellen

Nu je weet waarvoor vacuümzakken handig zijn, welke je nodig hebt en hoe je ze kan gebruiken, is het tijd om ze te gaan kopen. Vacuümzakken online bestellen is handig, want op het internet vind je het grootste aanbod vacuümzakken. Of je nu normale opbergzakken, oprolzakken, vacuümzakken voor kleding, vacuüm opbergzakken voor dekbedden, matras vacuümzakken of heel iets anders nodig hebt, online heb je het zo gevonden. Je zoekt er een passende maat bij, besteld deze en voilà, de zakken liggen binnen een paar dagen bij je in de brievenbus. Veel opbergplezier!

Gratis verzending vanaf € 19,-
Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
Kies zelf tussen DHL, PostNL of DPD
Bezorging bij afhaalpunt ook mogelijk

FerryGut plant iedere week een boom!

We verzenden jaarlijks een hoop pakketjes, dit proberen wij zo milieu bewust te doen. Denk hierbij aan eco-vriendelijke verpakking, opnieuw gebruiken van verpakkingsmateriaal, en duurzamere verzendopties te gebruiken. Daarnaast werkt FerryGut samen met Trees for All waarbij namens FerryGut.com iedere week een boom gepland wordt ter compensatie van jouw pakketje!

Menu
Winkelwagen
Mijn FerryGut
Nog geen account?