Hoe vaak kan ik mijn telefoon opladen met mijn powerbank?

We kennen het allemaal: Je bent onderweg, op vakantie of tijdens een drukke werkdag en ineens is je telefoon bijna leeg. Het lijkt wel alsof de batterij altijd op het moment van de dag leeg raakt wanneer je het het minst kunt gebruiken. Gelukkig is er een simpele oplossing: een powerbank! Maar hoe kies je nu de juiste powerbank uit het enorme aanbod? En hoe vaak kun je je telefoon eigenlijk opladen met een powerbank?

In deze blog geven we je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. We leggen je uit wat mAh betekent en waarom dit een belangrijke factor is bij het kiezen van een powerbank. Je leert hoeveel mAh de gemiddelde powerbank heeft en welke powerbank capaciteit het beste bij jouw gebruik past. We bespreken ook welke telefoons compatibel zijn met powerbanks en welke aansluitingen je nodig hebt. Daarnaast geven we je een concreet voorbeeld, zoals de Luvego powerbank met 20.000 mAh, en berekenen we hoeveel keer je jouw smartphone kunt opladen met deze powerbank.

Of je nu een compacte powerbank zoekt of een grotere powerbank nodig hebt voor langere reizen, in dit artikel vind je alles wat je moet weten over powerbanks en hoe ze je kunnen helpen je apparaten altijd opgeladen te houden.

Hoe vaak kan ik mijn telefoon opladen met mijn powerbank?
Share

Wat is mAh?

De capaciteit van een powerbank wordt vaak uitgedrukt in mAh, maar wat betekent dat nu precies? mAh staat voor milliampère-uur en is een eenheid die aangeeft hoeveel stroom een batterij kan leveren en hoe lang deze in staat is om die stroom vast te houden. Het is een belangrijke maatstaf die aangeeft hoeveel energie een powerbank kan opslaan en hoe lang hij zijn stroom kan leveren voordat hij weer opgeladen moet worden. Hoe hoger de mAh-waarde, hoe langer een powerbank zijn energie kan leveren, en hoe vaker je je apparaten kunt opladen.

Om het simpel te maken: stel je voor dat je een powerbank hebt van 10.000 mAh en je sluit deze aan op je telefoon die 1A (1000mA) stroom vraagt om op te laden. In dit geval zou de powerbank, theoretisch gezien, je telefoon 10 uur kunnen opladen voordat deze leeg is (10.000 mAh gedeeld door 1.000 mA per uur). Dit is echter een voorbeeld, want in de praktijk moet je rekening houden met verschillende factoren zoals efficiëntieverlies en het vermogen van de powerbank zelf.

Bijvoorbeeld, een powerbank is niet altijd 100% efficiënt. Tijdens het opladen gaat er altijd wat energie verloren, zowel in de powerbank als in je telefoon, wat betekent dat je in de praktijk misschien iets minder dan de berekende tijd kunt opladen. Een efficiëntiepercentage van rond de 80% is redelijk standaard voor de meeste powerbanks. Dus, als je een powerbank van 10.000 mAh hebt, zou je je telefoon wellicht 8 tot 9 uur kunnen opladen in plaats van de theoretische 10 uur.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de stroom die een powerbank levert, afhankelijk is van de aansluitingen en de technologie die wordt gebruikt. Oudere powerbanks leveren vaak lagere oplaadsnelheden (zoals 5V/1A), terwijl nieuwere modellen ondersteuning bieden voor snellere oplaadprotocollen zoals Quick Charge of Power Delivery (PD). Dit betekent dat de oplaadtijd per apparaat kan variëren, afhankelijk van de ondersteuning van je telefoon en de powerbank. Powerbanks met snellaadtechnologie kunnen je telefoon in veel kortere tijd opladen, zelfs als de capaciteit lager is.

Hoeveel mAh zit er in een powerbank?

Met deze informatie in gedachten vraag je je misschien af: hoeveel mAh heeft een gemiddelde powerbank eigenlijk? Er zijn veel opties op de markt, van compacte modellen tot grotere die geschikt zijn voor langdurig gebruik of het opladen van meerdere apparaten tegelijk. Maar als we het hebben over een algemene, dan komt de 10.000 mAh-powerbank navoren. Deze capaciteit is prima omdat het een balans biedt tussen draagbaarheid en kracht. Met 10.000 mAh kun je je smartphone meerdere keren opladen, wat hem goed maakt voor dagelijks gebruik. Wil je meer weten over de krachten van powerbanks? Klik dan op de link en lees alles over de kracht van powerbanks bij FerryGut.

Welke telefoons kan ik gebruiken voor een powerbank?

Niet alle telefoons zijn hetzelfde, maar vrijwel elke moderne smartphone is bruikbaar met een powerbank. En dat zou je je afvragen welke oplaadpoort heeft de powerbank dan nodig? Zolang deze een standaard oplaadpoort gebruikt zoals USB-A, USB-C of draadloos dan wordt deze ondersteunt. De meeste powerbanks hebben meerdere aansluitingen en ondersteunen gangbare oplaadprotocollen, zoals Quick Charge of Power Delivery, wat ideaal is voor snel opladen bij apparaten die dit ondersteunen. Voor de nieuwste iPhones en Android-telefoons (zoals Samsung Galaxy- of Google Pixel-modellen) bieden powerbanks met USB-C de beste snelheid en efficiëntie. Kortom, alle smartphones die opgeladen kunnen worden via USB of draadloos, kunnen gebruikmaken van een powerbank. Vaak gebruik je de powerbank en telefoon tijdens het reizen in de auto, trein of vliegtuig. Lees hier alles over onze tips voor powerbank gebruik in het vliegtuig.

Hoe vaak kan de Luvego powerbank mijn telefoon opladen?

De Luvego powerbank heeft een capaciteit van 20.000 mAh, wat betekent dat het je telefoon meerdere keren kan op laden, afhankelijk van de capaciteit van de batterij van je smartphone. Als we uitgaan van een telefoon met een batterij van ongeveer 3.500 mAh, kan de Luvego powerbank je toestel zo’n 5 keer volledig opladen (20.000 mAh gedeeld door 3.500 mAh). Door energieverlies tijdens het opladen is het waarschijnlijk iets minder, maar in de praktijk kun je je telefoon ongeveer 4 tot 5 keer opladen met de Luvego powerbank. Naast ons eigen merk Luvego zijn we distributeur van het tech merk Rolling Square. Dit merk biedt twee varianten van powerbanks, de 10.000 mAh powerbank en de 20.000 mAh. De 20.000 kan net zoals de powerbank van Luvego je telefoon ongeveer 4 tot 5 keer opladen. De 10.000 mAh powerbank van Rollingsquare kan je telefoon 2 tot 3 keer opladen.

Wat is snelladen en hoe werkt het?

Snelladen is een technologie die het mogelijk maakt om je apparaten veel sneller op te laden dan met standaard opladen. Dit wordt bereikt door een hogere stroom of spanning te leveren dan normaal, waardoor je apparaat in minder tijd weer een volle batterij heeft. Powerbanks die snelladen ondersteunen, maken vaak gebruik van oplaadprotocollen zoals Quick Charge (voor Android-apparaten) of Power Delivery (voor zowel iPhones als Android). Deze protocollen passen automatisch de stroomsterkte aan op het apparaat dat wordt opgeladen, waardoor de snelheid wordt geoptimaliseerd.

Bijvoorbeeld, een Quick Charge 3.0 powerbank kan je smartphone in een veel kortere tijd opladen dan een standaard 5V/1A oplader. Dit is vooral handig als je snel weer verder wilt met je apparaat, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent en niet veel tijd hebt om je telefoon op te laden. Bij Power Delivery (PD) worden hogere spanningen van 9V of zelfs 12V gebruikt, wat vooral nuttig is voor moderne smartphones, tablets en laptops. Houd er wel rekening mee dat je apparaat ook snelladen moet ondersteunen om deze technologie optimaal te benutten, anders wordt het opladen beperkt tot de standaard snelheid.

Gratis verzending vanaf € 19,-
Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
Kies zelf tussen DHL, PostNL of DPD
Bezorging bij afhaalpunt ook mogelijk

FerryGut plant iedere week een boom!

We verzenden jaarlijks een hoop pakketjes, dit proberen wij zo milieu bewust te doen. Denk hierbij aan eco-vriendelijke verpakking, opnieuw gebruiken van verpakkingsmateriaal, en duurzamere verzendopties te gebruiken. Daarnaast werkt FerryGut samen met Trees for All waarbij namens FerryGut.com iedere week een boom gepland wordt ter compensatie van jouw pakketje!

Dit zeggen klanten over ons

Menu
Winkelwagen
Mijn FerryGut
Nog geen account?