De beste autostoelen voor baby of kind van 2024

Het veilig vervoeren van je baby of kind in de auto is natuurlijk erg belangrijk. Je hebt daar ten eerste een goede, maar natuurlijk ook een veilige autostoel voor nodig. In deze blog gaan we je meer vertellen over de beste autostoelen voor baby of kind van dit jaar. We nemen je mee langs de nieuwe veiligheidsnorm, wat dit inhoudt, welke autostoel je nodig hebt en waar je op moet letten. We geven je daarnaast ook wat handige tips voor het veilig vervoeren van je baby of kind en welke autostoeltjes de beste op de markt zijn om je kleintje veilig te vervoeren.

12/10/2023
capax autostoel babyauto ferrygut
Share

Het veilig vervoeren van je kind in de auto

Je bent in de wolken, want jullie verwachten binnenkort een kindje. Hier heb je veel spullen voor nodig, waaronder een veilige autostoel. Als je op zoek gaat naar een goed stoeltje voor in de auto, kom je al snel een hele hoop opties en termen tegen. Dit kan overweldigend zijn en daarom helpen wij je graag, zodat jij straks zeker weet dat je kleintje op een veilige manier vervoerd kan worden in je auto.

Nieuwe veiligheidsnorm: iSize

Een van de termen die je veel tegenkomt als je op zoek gaat naar een goed autostoeltje voor je kind is de term iSize. Wat houdt deze term precies in? Dat leggen we graag aan je uit. Als er een nieuwe autostoel op de markt verschijnt, dan moet deze voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de indeling naar lichaamslengte, ook wel ECE-R129 genoemd. Door de connectie met lichaamslengte wordt de norm ook wel iSize genoemd. Als een autostoel aan bepaalde voorwaarden en normen voldoet, krijgt deze het label van iSize. Denk hierbij aan voorwaarden zoals de afmetingen van het stoeltje en of deze met Isofix kan worden bevestigd.

Baby autostoel voor onderweg

Waar staat iSize voor?

iSize is een regelgevend kader voor autostoeltjes voor kinderen, ontwikkeld door de Verenigde Naties. Het is bedoeld om de veiligheid van kinderen tijdens het reizen in auto’s te verbeteren door middel van gestandaardiseerde regelgeving voor autostoeltjes. iSize-autostoeltjes moeten voldoen aan specifieke criteria met betrekking tot grootte, gewicht en leeftijd van het kind, evenals aan veiligheidstests. Deze regels zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat autostoeltjes beter passen bij de grootte en ontwikkeling van het kind, wat de bescherming tijdens een botsing kan verbeteren. iSize wordt ook wel ECE-R129 genoemd.

Autostoeltjes met iSize-label

Als je een autostoeltje met iSize-label vindt, dan zit je helemaal goed op het gebied van veiligheid. Deze autostoeltjes mogen namelijk zonder beperking worden vastgemaakt op elke zitplek in de auto die een iSize-markering heeft. Zo weet je zeker dat het stoeltje goed vastklikt en vast blijft zitten. Niet alle auto’s hebben zitplekken die zijn goedgekeurd voor iSize, de eerste hiervan kwamen op de markt vanaf 2015.

Heeft je auto geen iSize goedgekeurde zitplekken? Check dan of het stoeltjes voldoet aan de veiligheidsnorm ECE-R129. Er zijn voertuigen op de markt die goedkeuring hebben voor stoeltjes die voldoen aan de norm ECE-R129. Daarnaast kunnen auto’s met zitplaatsen met Isofix ook geschikt zijn voor iSize autostoeltjes. Check altijd even of je auto hieraan voldoet.

Iso-Fix en iSize: de veiligste combinatie voor je kind

Als je op zoek gaat naar een veilige autostoel voor je kind, dan is het aan te raden om ten eerste op zoek te gaan naar een autostoel die voldoet aan de ECE-R129 en dus iSize veiligheidsnorm. Deze nieuwste norm op het gebied van veiligheid voldoet aan de nieuwste

eisen. Met ECE-R129 weet je zeker dat je je kindje op een veilige manier kan vervoeren. Met een Iso-Fixsysteem combineer je veiligheid met eenvoud. Met een Isofix-bevestigingssysteem kun je namelijk op een makkelijke manier de autostoel installeren in je auto. Dit systeem zorgt daarnaast voor een stabiele en stevige installatie, waardoor je kleintje veilig en beschermd blijft.

Iso-Fix is speciaal ontworpen voor autostoelen en is een standaard bevestigingssysteem waardoor stoeltjes op een veilige en stevige manier kunnen worden geïnstalleerd in de auto. Iso-Fix maakt gebruik van verankeringspunten, waardoor de autostoel vast komt te zitten aan de carrosserie van de auto. Dit zorgt voor een stevige verbinding tussen auto en stoeltje. Hierdoor kan er eigenlijk niks fout gaan bij de installatie en zit je kind stevig en veilig vast. Iso-Fix is eenvoudig en veilig en biedt ouders daarom het gemak en gemoedsrust dat zo hard nodig is.

Veiligheidsnormen ECE-R129 en ECE-R44

iSize is de term voor autostoeltjes met een indeling op basis van lichaamslengte De officiële veiligheidsnorm die hier aan verbonden is, is de ECE-R129. Dit is de nieuwste Europese veiligheidsnorm op het gebied van autostoeltjes. Hierbij wordt gekeken naar lichaamslengte. Hiervoor was er de oude norm ECE-R44, waarbij werd gekeken naar gewicht. ECE-R129 is de opvolger van ECE-R44 en op dit moment de norm waar autostoeltjes aan moeten voldoen.

Autostoelen die een goedkeuring voor veiligheidsnorm ECE-R44 hebben mogen tot september van 2024 nog verkocht worden, zodat verkopers hun restvoorraad nog kwijt kunnen. Na september zijn de autostoeltjes met norm ECE-R44 van de markt verdwenen en mogen ze niet meer in winkels worden aangeboden. Natuurlijk mogen ze nog wel gebruikt worden, maar als je op zoek bent naar een veilig autostoeltje, dan zijn de normen iSize en ECE-R129 erg belangrijk, het meeste up to date en hierdoor het veiligste. Wil je dus voor de beste en veiligste keuze gaan voor je kleintje, dan is het aan te raden op zoek te gaan naar een stoeltje dat voldoet aan de ECE-R129 veiligheidsnorm.

De belangrijkste verschillen tussen ECE-R129 en ECE-R44

· Bij ECE-R129 wordt er gekeken naar indeling op basis van lichaamslengte van je kindje. Bij ECE-R44 werd er gekeken naar het gewicht van je kind. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen de twee veiligheidsnormen. Fabrikanten geven nu aan voor welke lichaamslengte het stoeltje geschikt is en niet meer voor welk gewicht.

· Het wordt aangeraden je kind tegen de rijrichting in te vervoeren. Bij een iSize autostoeltje, die dus voldoet aan de ECE-R129 veiligheidsnorm, mogen kinderen pas vanaf 16 maanden oud in de rijrichting worden vervoerd. Bij ECE-R44 mochten kinderen al vanaf 9 kilogram, vaak als ze jonger dan 16 maanden zijn, al tegen de rijrichting in worden vervoerd.

· Als een autostoel wil voldoen aan de norm ECE-R129, dan moeten ze een botsing van opzij goed doorstaan. Bij ECE-R44 werd dit niet gecheckt.

Veiligheidstips voor het vervoeren van je baby of kind

Wil je zeker zijn dat je baby of kind veilig wordt vervoerd? Dan hebben wij een paar tips voor je. Door deze tips te volgen kun je de veiligheid van je kind aanzienlijk verbeteren en waarborgen:

· Gebruik altijd een veilig autostoeltje: Kies een autostoeltje dat geschikt is voor de leeftijd, grootte en gewicht van je kind. Zorg ervoor dat het autostoeltje voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals iSize of ECE-R129.

· Installeer het autostoeltje correct: Volg de instructies van de fabrikant om het autostoeltje op de juiste manier te installeren. Het autostoeltje moet stevig worden vastgemaakt aan het voertuig, bij voorkeur met behulp van Isofix-bevestiging.

· Autostoel achterwaarts plaatsen: Voor baby’s en kinderen is het veiliger om het autostoeltje achterwaarts te plaatsen, tegen de rijrichting in. Dit helpt de krachten bij een frontale botsing beter op te vangen en beschermt de nek en rug van het kind.

· Controleer de gordelspanning: Zorg ervoor dat de gordels van het autostoeltje stevig zijn vastgemaakt en dat er geen speling is. De gordels moeten strak genoeg zijn om het kind veilig op zijn plaats te houden, maar niet te strak om ongemak te veroorzaken.

· Plaatsing op de achterbank: Plaats het autostoeltje altijd op de achterbank van het voertuig. Dit is de veiligste plek voor kinderen, vooral als de auto airbags heeft die aan de voorkant zijn geplaatst.

· Voorkom losse voorwerpen: Zorg ervoor dat losse voorwerpen in de auto goed opgeborgen zijn. Tijdens een botsing kunnen deze voorwerpen tegen je kleintje aankomen en letsel veroorzaken.

· Controleer het autostoeltje regelmatig: Controleer regelmatig of het autostoeltje correct is geïnstalleerd en of het kind goed is vastgemaakt. Pas het autostoeltje aan naarmate het kind groeit en volg de instructies van de fabrikant voor het gebruik ervan.

De beste baby-autostoeltjes op de markt

Ben je op zoek naar de beste autostoeltjes voor je kleintje, waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn en voldoen aan de normen? Dan zit je helemaal goed met de autostoeltjes van BabyAuto. Alle autostoeltjes van BabyAuto voldoen aan de ECE-R129 norm en een groot deel heeft ook nog eens Iso-Fix-bevestiging, waardoor je dubbel zeker bent van de veiligheid. Online vind je een ruime keuze aan autostoelen, geschikt voor verschillende lengtes, gewichten en leeftijden.

Autostoeltjes van BabyAuto online bestellen

Ga je op zoek naar een leuke autostoel van BabyAuto? Bedenk dan eerst voor welke leeftijd, gewicht en lengte je deze nodig hebt. Dat is namelijk wat makkelijker en gerichter zoeken. Vergeet ook niet te checken wat de bevestigingswijze van de autostoel is. Ze voldoen allemaal aan de iSize norm en kunnen worden bevestigd met Iso-Fix-bevestiging, maar er kan een verschil zitten in verdere bevestiging. Denk hierbij aan autogordel, steunpoot of Top Tether. Ga bij jezelf na welke het fijnste voor jezelf, je kleintje en je auto is.

Daarnaast zijn handige extra’s altijd fijn. BabyAuto verkoopt veel verschillende stoeltjes met allerlei opties, denk hierbij aan een verstelbare hoofdsteun of schouderriem, verwijderbare kleding, draaibare stoeltjes, autostoeltjes met zijwaartse bescherming en nog veel meer. We raden je aan een autostoeltje van BabyAuto gemakkelijk online te bestellen, dan kun je precies aanvinken wat je zoekt en nodig hebt.

De voordelen van autostoeltjes van BabyAuto

Als je voor een autostoeltje van BabyAuto gaat, dan is dat erg voordelig. Ten eerste doordat BabyAuto een uitgebreid assortiment heeft van allerlei autostoelen. Welke leeftijd, lengte of gewicht je kind ook heeft, ze hebben er een fijne autostoel voor. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende bevestigingssystemen en extra handige opties die je leven als ouder alleen maar makkelijker gaat maken. Last but not least, voldoen de autostoeltjes van BabyAuto aan

de iSize/ECE-R129 veiligheidsnorm en hebben ze een Iso-Fix bevestigingssysteem. Zo weet je helemaal zeker dat je kleintje veilig wordt vervoerd en de autostoel stevig in de auto is bevestigd. Wij wensen je alvast veel plezier met het ouderschap. De zorg van een autostoel uitzoeken hebben we hopelijk voor je weggenomen!

Gratis verzending vanaf € 19,-
Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
Kies zelf tussen DHL, PostNL of DPD
Bezorging bij afhaalpunt ook mogelijk

FerryGut plant iedere week een boom!

We verzenden jaarlijks een hoop pakketjes, dit proberen wij zo milieu bewust te doen. Denk hierbij aan eco-vriendelijke verpakking, opnieuw gebruiken van verpakkingsmateriaal, en duurzamere verzendopties te gebruiken. Daarnaast werkt FerryGut samen met Trees for All waarbij namens FerryGut.com iedere week een boom gepland wordt ter compensatie van jouw pakketje!

Menu
Winkelwagen
Mijn FerryGut
Nog geen account?